The first Leena Peltonen Prize for Excellence in Human Genetics awarded to Dr. Cecilia Lindgren

Akateemikko Leena Peltonen-Palotien muistorahaston ensimmäinen kansainvälinen tunnustuspalkinto jaettiin Helsingissä elokuun 26. päivänä.

Leena Peltonen –palkinto jaettiin ensimmäistä kertaa maanantaina 26.8.2013. Tämä Akateemikko Leena Palotien (Peltonen) muistoa kunnioittava 10.000 € arvoinen palkinto tullaan jakamaan joka toinen vuosi ansioituneelle ihmisgenetiikan alan tutkijalle. Varat tulevat Paulon Säätiön hallinnoimasta, lahjoitusvarojen turvin vuonna 2010 perustetusta Akateemikko Leena Palotien muistorahastosta. Palkinnon saajan tulee olla uransa alkuvaiheessa oleva mutta silti menestyksellisesti ihmisperimän saloja selvittänyt tutkija.

Cecilia Lindgren. Kuva: Jouko Siro.

Ensimmäinen Leena Peltonen -palkinto on myönnetty tohtori Cecilia Lindgrenille. Palkinnonsaaja on kotoisin Ruotsista. Hän aloitti uransa Lundin yliopistossa, jossa hän väitteli molekyyligenetiikan alalta tohtoriksi vuonna 2002. Sen jälkeen hän on jatkanut menestyksekästä tutkijanuraansa Karolinska instituutissa Ruotsissa, Wellcome Trust keskuksessa Oxfordin yliopistossa Iso-Britanniassa ja Broad instituutissa Harvardin yliopistossa USA:ssa. Hänen suurimpana mielenkiinnon kohteenaan ovat jo vuosia olleet tyypin 2 (aikuisiän) diabeteksen puhkeamiseen johtavat syyt. Viime aikoina hän on erityisesti keskittynyt selvittämään perintötekijöiden, ylipainoisuuden ja rasvan kehoon jakautumisen monimutkaisia yhteyksiä ja niiden merkitystä diabeteksen puhkeamiselle. Menestyksekkään tutkijanuransa lisäksi palkinnonsaaja on onnistunut ratkaisemaan monille niin haasteellisen yhtälön, perheen ja työn yhteensovittamisen. Cecilia Lindgren on nimittäin myös kolmen lapsen äiti, kahden nuorimman lapsen ollessa kaksoset. Kollegat tuntevat hänet sydämellisenä ihmisenä ja hän on myös pidetty, arvostettu ohjaaja.

Ehdotuksia Leena Peltonen –palkinnon saajaksi tuli kaikenkaikkiaan 19, ja ne kohdistuivat 16 eri tutkijaan. Viiden jatkoon valitun ehdokkaan joukosta palkinnonsaajasta päätti kuudesta hengestä koostunut komitea, jonka puheenjohtajana Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) johtaja professori Olli Kallioniemi toimi.

Mark Daly. Kuva: Jouko Siro.

Palkintotilaisuus järjestettiin Biomedicum Helsinki rakennuksen suuressa luentosalissa. Samassa yhteydessä järjestettiin myös Leena Peltonen –luento, jonka tänä vuonna piti professori Mark Daly Bostonista aiheenaan: Progress in human genetics: Moving beyond genome wide association studies.

Näistä linkeistä pääsee tutustumaan sekä palkinnon saajaan tohtori Cecilia Lindgreniin että professori Mark Dalyiin.

http://www.ndm.ox.ac.uk/principal-investigators/researcher/cecilia-lindgren
http://www.atgu.mgh.harvard.edu/people/mark-daly-phd/

Press release in English

TOISEN LEENA PELTONEN -TIEDEPALKINNON SAI NUORI AMERIKKALAINEN TILASTOLLISEN GENETIIKAN SUPERTÄHTI

Toinen akateemikko Leena Palotien elämäntyötä kunnioittava tiedepalkinto (Leena Peltonen Prize for Excellence in Human Genetics) on myönnetty vain 33-vuotiaalle (s. 23.9.1982), maailmankuululle tilastollisen genetiikan menetelmien kehittäjälle, Harvardin yliopiston Broad-instituutissa työskentelevälle tohtori Benjamin Nealelle. Kehittämiään menetelmiä Neale on käyttänyt erityisesti neuropsykiatristen sairauksien genetiikan selvittämiseen. Palkinto jaettiin Helsingissä 3. maaliskuuta 2016.

"AINUTLAATUINEN YHDISTELMÄ TIETEELLISTÄ TARKKANÄKÖISYYTTÄ, LAHJAKKUUTTA JA OMISTAUTUMISTA"

Benjamin Neale. Kuva: Jouko Siro.

Yhdysvalloista kotoisin oleva Benjamin Neale suoritti perustutkintonsa Chicagon ja Virginian yliopistoissa. Tieteellisen uransa hän aloitti Lontoon King's Collegessa, jossa väitteli ihmisgenetiikan alalta tohtoriksi vuonna 2009. Väitöskirjatyönsä jälkeen hän on jatkanut menestyksekästä tutkijanuraansa Yhdysvalloissa Bostonin alueen tutkimuslaitoksissa: Massachusetts General Hospital (MGH), Harvardin yliopisto ja Broad-instituutti. Tällä hetkellä hän johtaa omaa tutkimusryhmäänsä MGH:ssa. Neale on uransa aikana osallistunut useiden suosittujen tilastogenetiikan ohjelmistopakettien kehittämiseen ja on myös kirjoittanut alan keskeisen oppikirjan.

Neale on käyttänyt kehittämiään menetelmiä monien erilaisten sairauksien perinnöllisten syiden selvittämiseen. Hänen erityisenä kiinnostuksen kohteenaan ovat neuropsykiatristen sairauksien, kuten tarkkaavaisuus- ja ylivilkkaushäiriön (ADHD), autismin ja skitsofrenian perinnölliset syyt. Hän johtaa maailmanlaajuista ADHD:n genetiikan selvittämiseen keskittynyttä tutkimuskonsortiota.

– Benin suurimpana vahvuutena on ainutlaatuinen kombinaatio älykkyyttä, johtajuutta ja kypsää tieteellistä ajattelukykyä. Minulle on ollut suunnaton henkilökohtainen ja ammatillinen ilo nähdä, miten nopeasti hän on kehittynyt genetiikan alan suunnannäyttäjäksi, sanoo Nealen oppi-isä ja pitkäaikainen kollega, professori Mark Daly (Broad-instituutti).

– Benistä henkilönä kertoo paljon se, että hän on päättänyt omistautua psykiatristen sairauksien ratkomiseen suuria tieteellisiä yhteistyöhankkeita edistämällä sen sijaan, että hän olisi keskittynyt yksinomaan edistämään omaa loistavaa tieteellistä uraansa, Daly jatkaa.

– Hänen henkilökohtaiset ominaisuutensa ja tieteellinen tarkkanäköisyytensä huomioiden hän on paras mahdollinen valinta Leena Peltosen nimeä kunnioittavan palkinnon saajaksi.

– Leena Peltonen -palkinnon jakamisella Paulon Säätiö haluaa edistää korkeatasoista lääketieteellistä tutkimusta. Olen iloinen, että pääsemme tälläkin kerralla palkitsemaan kansainvälisesti menestyneen nuoren tutkijan, sanoo tänä vuonna 50 vuotta täyttävän Paulon Säätiön hallituksen puheenjohtaja Timo Ritakallio.

Ehdotuksia toisen Leena Peltonen -palkinnon saajaksi tuli kymmenen. Päätöksen teki kuusihenkinen työryhmä, jonka johtajana toimi professori Manolis Dermitzakis (Geneven yliopisto, Sveitsi).

Broad View: Benjamin Neale - Progress in psychiatric genetics
https://www.youtube.com/watch?v=UbNMb9mqQ2E

KOLMAS LEENA PELTONEN -PALKINTO JAETIIN 16.6.2018 MILANOSSA PIDETYN EUROPEAN HUMAN GENETICS CONFERENCE'n yhteydessä.

Lue tästä lisää