Ahti Tarkkanen

Professori Ahti Tarkkanen syntyi 15.5.1930 ja valmistui lääkäriksi Helsingin yliopissa 1955, erikoistui silmätauteihin Helsingin yliopiston silmätautien klinikassa, Yhdysvalloissa Washington School of Medicinessa,St.Louis, Missouri ASLA-Fullbright -stipendillä sekä Lontoon yliopistossa British Council -stipendillä. Hän sai erikoislääkärin oikeudet 1962, jona vuotena myös väitteli ja tuli silmätautiopin dosentiksi.

Tarkkanen on toiminut koko työuransa HYKS:n silmätautien klinikassa mm. apulaisopettajana, erikoislääkärinä, apulaisylilääkärinä, apulaisprofessorina 1968-1986) ja professori-ylilääkärinä 1986-1996. Hän on useiden alan kansainvälisten ja kotimaisten järjestöjen jäsen, mm. ainoana Suomesta Academia Ophthalmologica Internationalis -järjestössä. Tarkkasella oli pitkä ura Duodecim -seurassa ja Suomen Lääketieteen säätiössä, ja toimi kummassakin puheenjohtajana.

Paulon Säätiön hallituksen jäsenenä Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin mandaatilla hän toimi  vuosina 1969-2000. Ahti Tarkkanen on Suomen, Ruotsin ja Unkarin silmälääkäriyhdistysten kunniajäsen, Duodecim -seuran kunniajäsen. Hän on saanut mm. Lääketieteen Pohjola-palkinnon, Int. Haederslegat palkinnon Tanskassa ja kansainvälisen Acta Ophthalmologica –palkinnon.