Leena Palotie

Akateemikko Leena Peltonen-Palotien muistorahasto

Peltonen-Palotie oli yksi maailman arvostetuimmista geenitutkijoista. Hänen tutkimuksensa yhdisti perusmolekyylibiologiaa ja lääketiedettä erilaisten sairauksien ymmärtämiseksi. Professori, LKT Peltonen-Palotie nimitettiin tieteen akateemikoksi lokakuussa 2009.

Leena Peltonen-Palotielle myönnettiin useita arvostettuja kansainvälisiä palkintoja, mm. Antoine Marfan -palkinto, Anders Jahre -palkinto, European van Gysel Prize for Biomedical Research -palkinto ja pohjoismainen Eric K. Fernström -palkinto.

Peltonen-Palotie johti 37 vuotta kestäneen uransa aikana tutkimusryhmiä Oulun ja Helsingin yliopistoissa, Kansanterveyslaitoksella, Los Angelesin yliopistossa Kaliforniassa, MIT:n Broad Instituutissa, Harvardissa Bostonissa ja Sanger Instituutissa Cambridgessa.

Hänen ryhmänsä tunnisti muun muassa verenpainetautiin, laktoosi-intoleranssiin, MS-tautiin, skitsofreniaan, lihavuuteen ja sydänsairauksiin liittyviä geenimuutoksia sekä selvitti sitä, kuinka nämä muutokset johtavat ihmisen sairastumiseen. Työ loi perustaa uusille diagnostisille testeille ja taudinkantajien seulonnoille. Hän piti myös tärkeänä välittää geeneihin ja tauteihin liittyvää uutta tietoa suurelle yleisölle ja oli aina valmis selittämään näitä joskus vaikeitakin asioita avoimesti, selkeästi ja omalla persoonallisella tavallaan. Hän oli myös innostava uusien tutkijasukupolvien kouluttaja. Hän muun muassa ohjasi yli 70 väitöskirjatyötä.

Peltonen-Palotie hoiti lukuisia professuureja ja muita merkittäviä tehtäviä suomalaisissa ja ulkomaisissa tutkimusorganisaatioissa. Hän toimi professorina Kansanterveyslaitoksella vuosina 1991–1994 sekä Kansanterveyslaitoksella ja Helsingin yliopistossa vuosina 1995–1998 ja uudelleen vuosina 2002–2003. Vuonna 1998 hän siirtyi Yhdysvaltoihin Kalifornian yliopistoon (UCLA) perustamaan suurta geenitutkimuskeskusta. Yhdeksän vuoden kuluttua tästä hänet kutsuttiin Ihmisgenetiikan ohjelman johtajaksi Euroopan johtavaan genomiikan tutkimuslaitokseen Sanger-instituuttiin Englantiin.  Sanger-instituutissa hän työskenteli työuransa ja sairautensa loppuun asti. Linkki Sanger-instituuttiin.

Englannin lisäksi hän työskenteli Suomessa tutkimusjohtajana Suomen molekyylilääketieteen instituutissa (FIMM) ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksella sekä vierailevana professorina Broad Instituutissa Bostonissa. Hän oli Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) tieteellisen neuvoston ja Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian lääketieteen instituutin jäsen.

Leena Peltonen-Palotiellä oli läheiset yhteydet Suomen Akatemiaan, sillä hän toimi Akatemian terveyden tutkimuksen toimikunnan puheenjohtajana vuosina 1995–1997, akatemiaprofessorina vuosina 2003–2007 ja Tautigeenien tutkimuksen huippuyksikön johtajana vuosina 2000–2007. Hän oli myös tieteellisesti erittäin tuottelias sekä uuden geenitutkijasukupolven innostava kouluttaja niin
Suomessa kuin Yhdysvalloissa. Tunnustuksena saavutuksistaan hän vastaanotti myös monia kunniatohtorin ja -professorin arvonimiä. Arvonimistä merkittävin oli akateemikon arvonimi.

Suomen Akatemia suree akateemikko Leena Peltonen-Palotien poismenoa. "Hän toimi esikuvana monelle tutkijalle ja tutkijanuraa ajattelevalle. Hän jätti Suomen tiedeyhteisöön huomattavan aukon, jota on mahdoton täyttää", Suomen Akatemian pääjohtaja Markku Mattila toteaa.

Akateemikko Leena Peltonen-Palotien muistoa ja elämäntyötä voi kunnioittaa lahjoituksella Leena Palotien muistorahastoon Paulon Säätiöön, Nordea, tilinumero: 156230-132029 (kansainvälinen: FI91 1562 3000 1320 29, Swift: NDEAFIHH).

Rahaston varat käytetään Akateemikko Leena Palotie –luennon (englanniksi Leena Peltonen Lecture) toteuttamiseen. Luennoitsijoiden valinnasta ja tieteellisestä sisällöstä vastaa Suomen molekyylilääketieteen instituutin (FIMM) johtaja. Luentotapahtumaan voidaan liittää Leena Palotie -palkinto.

Leena Palotie 16.6.1952 - 11.3.2010

Tekstin tuottanut:
Suomen Akatemian viestintäjohtaja Maj-Lis Tanner